Schuld en boete…

Waarom weet ik niet, maar altijd als wij een feestje op een bootje in de Amsterdamse grachten hebben, waai je compleet uit je verschoning. Echt, je kunt er de klok op gelijk zetten. Ik herinner me een rondvaartboot vol militairen, waarbij de nasi horizontaal voorbij kwam. Afgelopen weekend was het weer raak. Hoewel het tussen de huizen meestal reuze meevalt, ben ik inmiddels toch benieuwd hoe zoiets eruit ziet zonder windkracht 8.

We gingen met de trein heen. Voor mij een tamelijk ongekende ervaring. Maar alle tijd om te lezen, wat me in de auto nooit lukt, want dan word ik onmiddellijk wagenziek. En zo viel mijn oog op een bericht over de drooglegging van Ouwe Sunder voor de jeugd. Voor mijn niet-Texelse lezers: dit is een jaarlijkse traditie op 12 december, waarbij het afgelopen jaar door onherkenbaar vermomde personages in mini-toneelstukjes op de hak wordt genomen. Wat gepaard gaat met veel feest en alcoholconsumptie, ondanks dat het een wedstrijd is, waarbij echt fel wordt gestreden om de beste voorstelling. Er zijn diverse rubrieken, voor jongeren en volwassenen.

Collectieve doofheid

Anyway, in het kader van de slechte score op gebied van jeugd en alcoholgebruik was er besloten om een frisfeest voor 18 min in een grote tent te houden. Daar langs lopend vroeg ik me verbijsterd af waarom de muziek zo kneiterhard stond, dat je op enige afstand al pijn in je oren had. Dat is toch niet leuk meer? Dat je oordoppen in moet om naar een feestje te gaan? Is het geen feest als het ietsje zachter staat? Wat is er leuker aan zo hard? Ik had het laatst ook al bij een grote wedstrijd in de kür op muziek. Als mijn oren al zeer doen, dan is het bepaald niet prestatieverhogend voor een paard met zijn nog veel gevoeliger oren. Zijn we met z’n allen collectief doof aan het worden? Zo nee, ga dan niet meer uit, want dan word je het alsnog.

Ik geloof niet in verbieden

Terug naar Ouwe Sunder. De jeugd werd geweerd uit de kroegen. Er waren namelijk geen leeftijd-indicatie-polsbandjes. De schuld van de gemeente, die daar niet aan wilde meebetalen, volgens enkele facebookers. Ja, dat is lekker. Ik wil ook wel dat de gemeente mijn printerpapier betaalt.

Wat vind ik van zo’n alcoholverbod? Ik geloof niet zo in verbieden. Wat niet mag is juist spannend en wordt daarmee nog aantrekkelijker. Of, en dat is misschien wel linker, je drijft ze van de alcohol naar de consumptie van gekke pilletjes en andere drugs. Want ze zijn jong en ze willen wat.

Altijd weer die ander…

Wat ik vooral merk is dat de schuld geven aan een instantie een grote vlucht heeft genomen. Iets dat niet bevalt komt altijd door de gemeente, de organisatie van een evenement,  de KNHS, Europa, links, rechts. Lekker makkelijk. ‘Ze moeten ook…’ Ik ben groot voorstander van eigen verantwoordelijkheid. Wat doe je zelf? Of in geval van de alcohol: waar zijn de ouders? Als die het prima vinden dat hun kroost katjelam bij een gevoelstemperatuur van min 10 in een bloot verpleegsterpakje door Den Burg doolt, wat zou de rest van de wereld zich daar dan druk over maken? Ik heb in een ver verleden eens midden in de nacht een laveloos meisje van 14 van straat geraapt en met moeite haar ouders uit hun bed gebeld, die er geen zin in hadden om haar op te halen, dus of ik haar even in een taxi wilde zetten.

Dit is nou dressuur

Terug naar de paarden. Hebben jullie de Grand Prix proef van Charlotte Dujardin tijdens Olympia gezien deze week? Doe mij een lol en zoek ‘m effe op. Dat is nou dressuur. Een voorbeeld van hoe het moet. Niks korte hals of in elkaar getrokken paard. Zo stil zitten, een blij paard, harmonie. Letten we ook even op haar teugelvoering? Dit is hoe je een stang wél mag gebruiken, namelijk niet doorgeslagen.

Als er op dat niveau niet zo wordt gereden en er toch hoge punten uitrollen, wat regelmatig gebeurt, is dat dan de schuld van de jury? Of van ruiters die iets na proberen te doen, maar dan met de klok en de klepel in de knoop raken?

Schuld? Ga vooral ook bij jezelf te raden. Hoe rijd jij? Hoe hard werk jij aan die zachte inwerking? Hoe drammerig word jij als het even niet lukt?

Nou ja, behalve dan het uitje van afgelopen weekend, dat was natuurlijk duidelijk de schuld van de weergoden…


Vond je dit nou een leuk bericht? Doe dan een donatie!

Geplaatst in Blog en getagd met , , , , , .