Gevaar komt van boven

Zijn wij eens een weekje weg (het werd Lemmer in plaats van Sardinië), breekt meteen de pleuris uit op Texel. Twee Apache-helikopters hingen laag boven het eiland voor opnamen van het programma ‘Hunted’. Tja en dan zijn de rapen gaar natuurlijk. Voor- en tegenstanders roerden zich op social media, waaronder onze burgemeester. Tot mijn verbazing, want ik probeer net een bezwaar tegen een plan voor paramotorvliegers vlakbij ons in elkaar te flansen. Die hangen langer boven je dan Apaches.

Een hete luchtballon boven je paarden. Of een drone. Of een parachute. De gedachte is genoeg om een paardenhouder vlekken in de nek te bezorgen. In de lokale krant staat dat een aanvraag voor paramotorvliegen in behandeling is genomen. Dicht genoeg bij ons om het te zien en te horen. Zijn ze nou helemaal gek geworden?

Hoe zit ’t met rust en natuur?

We zitten op een natuureiland. Er zijn ooit kernwaarden vastgesteld, waarvan je verwacht dat alle voorstellen voor iets nieuws er tegenaan worden gehouden. Kennelijk is dat niet het geval, anders hadden ze tegen deze plannenmakers gezegd dat ze het maar in Den Helder moeten proberen. Of Lelystad. Okay, dat is vals. Er is op Texel heus wel plek voor zoiets. We hebben immers een vliegveld. In de aanvraag staat dat het maar om ongeveer 15 dagen per jaar gaat (jaja, wacht maar tot ze eenmaal de vergunning hebben). Dat is toch wel te regelen in een hoekje van het vliegveld, waar ze en de omgeving helemaal zijn ingesteld op vliegtuigen, parachutisten en bijbehorend geluid? Of op het auto- en motorcrossterrein wat daar ook ligt?

Niet zo’n handige combinatie

Maar nee, het moet op een plek waar in de nabije omgeving maneges zitten, veel wordt paardgereden en paarden staan. Komt er nou niemand op het idee dat dat misschien niet zo’n handige combinatie is? Nog los van het feit dat het bijna naast een van de meest idyllische fietspaadjes door de natuur is, waar buizerds in de bomen broeden en weidevogels zitten. Maar, nu komt het. Bij het opvragen van de aanvraag om goed beslagen ten ijs te komen zat een brief van de gemeente dat er alleen bezwaar kan worden gemaakt in het kader van openbare orde en veiligheid. En het mag alleen over het opstijgen en landen gaan. Dus overlast als ze in de lucht hangen of bezwaar omdat je die herriedingen in je omgeving een inbreuk op jouw woongenot of bedrijfsvoering met paarden vindt, wordt niet in behandeling genomen! Uiteraard heb ik gelijk gevraagd waar ik dan wel terecht kan met een bezwaar in die richting. Bij de luchtvaartautoriteiten. Welja, gelijk van dik hout. Je zou toch verwachten dat je hier als gemeente  wat over te zeggen hebt?

Ongelukken met dodelijke afloop

Het betekent dus, als dit doorgaat, dat ik op de waarschijnlijk mooie dagen dat deze dingen de lucht in gaan, niet kan paardrijden, niet kan lesgeven en de paarden uit veiligheidsoverwegingen op stal moet houden, om te voorkomen dat ze schrikken en gaan rennen, waarbij ze zich in het ergste geval lelijk blesseren en in minder zware gevallen toch minstens een ijzer verliezen, waardoor we de hoefsmid weer nodig hebben. Voor de niet paardenkenners nog een keer: een paard is een vlucht- en prooidier van nature. Gebeurt er iets waar hij van schrikt, dan is zijn eerste reactie om vol gas de benen te nemen, desnoods dwars door alle omheiningen heen. In het wild springt gevaar in zijn nek. Dus alles wat geluid maakt en van boven komt, is voor een paard reden tot grote paniek. Zeker het speciale geluid dat deze dingen maken, wat een toonhoogte heeft die voor dieren extra irritant is. Alles van boven op deze hoogte is riskant. Er zijn meerdere incidenten bekend met hete luchtballonnen en drones, soms zelfs met zeer nare afloop.

Ieder zijn hobby

Het verbijstert me op meerdere punten. Ik ga ze niet allemaal opnoemen, denk zelf maar even na. Maar je zou toch willen dat er nu op Texel wordt opgestaan en krachtige keuzes worden gemaakt. We hoeven hier niet alles te doen wat overal elders kan. Neem nou eens een standpunt in en sta daarvoor. Prima dat iemand een leuke hobby heeft, maar doe dat dan waar er toch al soortgelijke activiteiten zijn. Ik zou ook wel willen paardrijden dwars door alle natuurgebieden of op plekken waar nu andere dingen gebeuren. Maar dat kan of mag niet en dat is prima, want ik heb een alternatief in de vorm van ruiterpaden of rijbanen. Als ik of mijn leerlingen daar straks niet langer veilig zijn doordat onze paarden schrikken van herrie of iets boven hen, vind ik daar wat van. Maar goed, ik heb twitter ook gelezen, dus als Apaches al zo’n reactie geven, heb ik goede hoop dat dit wordt verwezen naar waar het wél kan: het vliegveld. Want ik gun iedereen zijn hobby.

 

ps. Het webinar dat ik donderdag heb verzorgd (was hartstikke leuk, dank voor alle enthousiaste reacties) op www.paardenkamp.nl/webinar is nog een weekje te zien. Maar wil je nog meedoen aan de prijsvraag, kijk dan vóór maandag. De vragen staan op diezelfde site.


Vond je dit nou een leuk bericht? Doe dan een donatie!

Geplaatst in Blog en getagd met , , , , , , , .