Hindernisbaan voor trailers

Iedere week ga ik met de trailer naar de manege, waar de clubles van onze rijvereniging is. Het is een soort kleuterschool voor DD, die het geweldig vindt om andere paarden te zien. Bovendien is het voor mij een mooie stok achter de deur.

Zo staat hij namelijk met regelmaat in de trailer, waar hij met veel plezier uit zichzelf instapt, omdat we naar zijn smaak iets leuks gaan doen. Maar zoiets moet je wel bijhouden, vind ik altijd. Waarom wel trainen op de schouderbinnenwaarts en niet op dit? Ik begrijp de mensen nooit die vlak voor een wedstrijd tot de verbijsterende conclusie komen dat hun paard niet wil laden en dat het ‘stomme’ beest verwijten.

Het is ook een goede gelegenheid om te rijden op een ander terrein in een grote bak, want thuis hebben we slechts 40 bij 20, waarmee ik me overigens uitstekend red. Maar het is toch wel eens fijn om een echt lange diagonaal uit te strekken. Dat is alsof je de Afsluitdijk over moet. Hoewel het voor mijn gevoel met DD en zijn lange stelten in vier passen gebeurt.

Hinder

Ik dwaal af. Om met de trailer bij de manege te komen moet ik over een 80 kilometer weg met een rotonde aan het einde. Bijna iedere week is het raak: een auto die vanuit een klein zijweggetje nog net voor me de weg op schiet. En als je pech hebt dan niet optrekt, maar 50 blijft rijden. Of een fietser die nog net even oversteekt, want ach, het is maar een paardentrailer die eraan komt.

Dames en heren, ik zal het nog één keer uitleggen. Ook met een trailer achter je auto mag je 80 op een weg waar dat is toegestaan. Dat rijd ik dus. Al was het alleen maar om het verkeer achter me niet te hinderen. Als ik jullie zie staan, word ik al voorzichtig, want ik kan niet abrupt remmen. Maar meestal moet ik dat evengoed door jullie onverstandige acties. Als je al inschat dat je er nog voorlangs kan, rij dan dóór, zodat ik niet alsnog in de remmen hoef.

Rijbewijs

Als je denkt dat ik overdrijf ben je bij deze uitgenodigd om eens mee te gaan. Het toppunt was laatst de buschauffeur, die zijn touringcar op de rotonde nog even voor me drukte, terwijl ik er al op reed. Maar ook dit gebeurt me met auto’s regelmatig. Wat denken zulke lui? Het is maar een trailer, dus dat kan wel? Of vinden ze het idee om achter een trailer te rijden zo vervelend dat ze liever een paard tegen de voorstang laten knallen?

Ik heb mijn rijbewijs gehaald in de middeleeuwen, overigens wel net toen het E niet meer werd uitgedeeld bij een pakje boter, dus dat heb ik apart moeten halen. Ik kan me van beide keren niet herinneren dat er ook maar enige aandacht aan situaties met paarden werd besteed. Dus ik vroeg het laatst aan een leerlinge, die net theorie examen had gedaan. Jawel hoor, daar zat een hele passage in over hoe paarden te passeren. Hulde voor het CBR. Maar over het omgaan met naderende paardentrailers stond er dan weer niets in. Dus daar is nog ruimte voor verbetering.

Handdoek

Wij hebben een normale trailer, maar een reusachtig paard, dus hij staat met zijn oren tegen het dak. Ik was thuis voorzichtig aan het inmasseren dat er ook nieuwere, hogere trailers te koop zijn. Hadden we bezoek van iemand die ook zo’n groot paard heeft en die mijn partner vertelde dat hij in de trailer ter bescherming altijd een handdoek over de oren hing. Dus toen ik er laatst weer over begon, knikte mijn partner instemmend. Ik wilde net verheugd op het internet naar trailers gaan zoeken toen hij zei: ‘je krijgt een mooie nieuwe handdoek van me…’


Vond je dit nou een leuk bericht? Doe dan een donatie!

Geplaatst in Blog en getagd met , , .