De waarheid of een roze toverbal?

Weet je wat grappig is? Dat veel ruiters die ik als jurylid te zien krijg zijn vergeten dat we elkaar volgen op social media. Dus als ze dan onderling de uitslag bespreken, ik dat ook mee lees. Niet dat ik daardoor van mijn stuk raak hoor. Ik kan mijn punten uitstekend motiveren. Maar ik heb er sterke twijfels over of ruiters dat zelf altijd kunnen…

Doe me een plezier en punt even mee. Ik neem wat onderdelen uit een Z proef, laten we zeggen Z1. Ben erg benieuwd wat voor cijfers jullie geven.

1.    Binnenkomen in verzamelde draf. De combinatie zeilt de wending bij A door met uitzwaaiende achterhand en maakt daarna een paar slingertjes. De halshouding is op deze lijn voor mij niet te zien, maar ik kan wel heel goed beoordelen of de ruiter recht zit en de achterbenen in hetzelfde spoor als de voorbenen lopen. Dat is niet constant het geval. Er wordt verzamelde draf gevraagd, maar dat is wat anders dan langzaam. Wat voor cijfer?

2.    Meteen daarna moet er van hand worden veranderd in uitgestrekte draf. Ik zie verruiming, maar het paard gaat voorover naar de voorhand en begint daardoor vanaf X meer te krabbelen. De hals krult op, waardoor hij achter de loodlijn komt. Cijfer?

3.    De travers is best lastig. Het paard moet op vier sporen, met de buiging aan de binnenzijde. Hij gaat wel schuin, maar niet genoeg. Hij gaat voorover, de hals wordt met teveel stelling naar binnen getrokken en het paard komt erg terug in tempo. Maar de 10 meter volte erna hoort ook bij dit cijfer en die gaat redelijk, al is de hals nog steeds wat kort. Wat geef je?

4.    Dan gaan we appuyeren. Als de travers goed gaat lukt dit meestal wel. Maar andersom geldt helaas ook. Het is belangrijk dat het paard er vloeiend doorheen gaat met kruisende achterbenen. Teveel terugkomen in tempo, erg kantelen met het hoofd, achterbenen die rechtuit worden weggezet in plaats van opzij en geen of nauwelijks buiging zorgt voor het cijfer ….

5.    Halthouden voor het achterwaarts wordt vaak afgeraffeld. Vroeger stond er dat je een aantal seconden moest stilstaan. Misschien moet dat er weer bij, want heel veel combinaties staan niet eens stil, ze schieten meteen door naar achteren. In dat geval is het halthouden dus eigenlijk ‘niet getoond’ en zou ik een 0 mogen geven. Dat vind ik dan weer wat cru, maar het is logisch dat het geen hoog cijfer oplevert. Het streven moet zijn dat je vierkant staat. Lukt dat niet, sta dan in ieder geval lang genoeg stil zodat ik kan zien dat je daar controle over hebt. Zonder dat een paard zijn neus in de lucht steekt. Dit paard staat kort stil en één achterbeen is ver achter de massa geplaatst. Wat is jouw oordeel?

6.    Het achterwaarts hoort recht, diagonaalsgewijs en zonder dat het paard zijn neus in de lucht steekt. Meteen daarna moet hij een overgang naar draf maken, zonder eerst een paar meter te stappen of qua hoofdhouding te veranderen. Hij gaat redelijk zuiver, maar aarzelend en via zeker 4 passen stap naar de draf. Cijfer?

7.    In de ene keertwending laat het paard zijn been staan en verliest hij veel tempo. In de andere stapt het buiten achterbeen naar buiten weg. Twee cijfers:…

8.    De eenvoudige galopwisseling is een kwestie van terugverzamelen, zodat het paard vloeiend in stap schuift, enkele zuivere stappassen laten zien en weer aanspringen in de andere galop. Het paard komt echter niet terug op het achterbeen. Er wordt getrokken, de hals krult op en hij ‘valt’ met zijn voorhand in een te hoog tempo als het ware over de drempel, waardoor er drafpassen te zien zijn. Er zijn ook nog een paar rommelige stappassen voordat hij weer aanspringt. Wat geven we?

Ik ga van huis met hoge cijfers

Misschien vind je dat ik het nu erg somber en negatief afschilder. Dat komt omdat ik er een aantal punten uitpik die ik regelmatig mis zie gaan. Ik ben oprecht benieuwd wat jullie redelijk vinden qua cijfers, als het gaat zoals ik hierboven schets.

Ik vind het belangrijk om opbouwend en positief te jureren. Dat probeer ik ook altijd door het cijfer te motiveren en er veel bij te laten schrijven. En ik ga echt van huis met de hoop op veel achten, negens en  zelfs die tien. Maar ik vind dat we als jury wel de waarheid moeten aangeven. Hartstikke leuk als het thuis lukt, maar je moet het in de ring laten zien. Je kan hem in de training om wat voor reden dan ook (ver) achter de loodlijn rijden, maar als je dat in de proef doet en hem daarbij op de voorhand laat bukken, dan is het mijn taak om dat aan te geven. Dat zegt niets over hoe ik jou vind of je paard. Geloof me, jullie zijn me allemaal even lief. Het is een spiegel van wat er op dat moment wordt getoond. Ben je bereid om in die spiegel te kijken of zie je de wereld liever als een roze toverbal?

 

 

 


Vond je dit nou een leuk bericht? Doe dan een donatie!

Geplaatst in Blog en getagd met , , , , , .