De singeltest

Zo, ik heb weer een hechtingloos hoofd. Dus ik kon weer door met het singelexperiment.

Eén van de ergste dingen om te doen vind ik een nieuw zadel uitzoeken. Alles wat anders zit dan wat je bent gewend, voelt vervelend. Tenminste, bij mij wel. Zadel erop, zadel eraf en dan in een paar minuten voelen of het goed is….ik kan het niet.

Voor Socrates heb ik ooit een peperduur Albionzadel op maat laten maken. Hij heeft een hele scherpe rug met een hoge schoft. Zelfs toen hij op zijn top zat qua training en een gespierd balletje was, had hij zo’n rug. Vandaar dat ik ook altijd zo’n sedologic pad bij hem gebruik. Ik zie wel dat dit zadel hem geweldig past, maar ik vind het zelf niet prettig. Het heeft een hele diepe zit, waar ik me niet zo fijn in voel.

Ronde ton

Dutch heb ik ooit beleerd met het oude Euroriding zadel van Socrates. Dat hadden we zo goed mogelijk laten aanpassen. Ik vond het een heerlijk ding. Maar voor hem was het juist niet ideaal. DD is een enorme ronde ton. Vooral in de beginjaren had hij helemaal geen schoft. Omdat wel duidelijk was dat ons olifantje nog meer zou uitgroeien tot een echte olifant en het financieel niet haalbaar was daar ieder jaar een nieuw zadel voor aan te laten meten, kwamen we op een exemplaar met een verwisselbare boom van Kent & Master. Niet het mooiste zadel om te zien en om op te zitten voor mij ook niet ideaal. Maar ik red het ermee. We zijn inmiddels aan boom drie of vier, ik ben de tel kwijt.

Slofteugels

Het zadel wordt ieder half jaar gecontroleerd en het ligt geweldig. Zadelmakers, osteopaten en rugspecialisten zijn het er allemaal over eens dat als ze een zadel speciaal voor hem moeten ontwerpen, het dit exemplaar zou worden. Het weegt ook weinig. En toch… DD reageert altijd als ik het op zijn rug leg. Hij heeft een luizenleventje, met vrienden en vriendinnen in de wei. We rijden dressuur en ook veel buiten. Ik ben niet van de slofteugels en mijn sporen ben ik altijd kwijt, dus zo zwaar is het allemaal niet. Als ik naar de wei loop, komt hij blij aangehopst. Het hoofdstel grist hij bijna uit mijn handen. Dus ik heb niet de indruk dat het aversie tegen werk is.

Anatomisch

Niet het zadel dus, zou het dan de singel zijn? Daarmee is wel iets aan de hand bij hem. Ik ben dol op innovaties, dus toen de berichten over de superontdekking van Fairfax binnensijpelden, stond ik vooraan. Een singel die de druk beter zou verdelen, het klonk logisch. Ik zag paarden van leerlingen ineens veel beter lopen met zo’n ding, dus ik wilde ‘m proberen… DD ging nog net niet kreupel, maar het scheelde niet veel. En ook bij een andere variant met zo’n drukcirkel in het midden ging het mis. Het heet anatomisch, maar dan niet de anatomie van een olifant zeker. Dus ik kwam uit bij een Prolite, die alleen wat dunner was bij de ellebogen. Maar na een paar weken kreeg hij een kale streep op zijn huid, langs de achterkant van de singel… Een andere leren singel gaf hetzelfde resultaat, waarna ik me maar weer wendde tot de simpele neopreen rechte variant.

Bont

Omdat hij narrig in zijn touw bijt bij het opzadelen, ben ik er nog steeds van overtuigd dat er iets mis is. Dus besloot mijn zadelmaakster een bundel singels in te laden en in de meest natte periode naar Texel te komen. Onze bak kan veel hebben, maar zelfs daar stonden plassen in. Ik vond dat ik het niet kon maken om die gloednieuwe singels vies te maken, maar zij vond van wel. Dus ik reed braaf met de ene en na een onderbreking om medische redenen met alle andere singels. Ook zij was tot de conclusie gekomen dat de vreemde vorm van zijn borstbeen geen drukcirkels verdroeg. Zij dacht zelf dat een zachte bontsingel van Lemieux de beste optie was. Ik twijfelde. Hij liet mij er iets teveel op los. Ik wil wel graag verbinding. Eén ding was duidelijk, alle leren exemplaren werden het niet. Die lijken niet goed te blijven zitten, de gespen trekken naar voren. Mijn favoriet is een kunststof exemplaar van Kavalkade met

memoryfoam, extra lang, zodat de gespen bijna op het zadelblad liggen en met elastiek. Maar ik denk dat ik dat bontexemplaar voor goed fatsoen ook moet kopen. Het ding was zwart, maar DD heeft een witte vlek onder zijn buik….kan je het je voorstellen hoe die er nu uit ziet?

Roze

Ik heb gelijk maar even een nieuwe regendeken 0 gram besteld, want degene die ik heb is te dik, hij zweette zich rot. Het is nog best warm, maar ik wil hem wel graag droog houden. Een roze met een halve hals. (Jaja, op mijn hoofd gevallen). Past mooi bij zijn roze springschoenen. Want het is een olifant, maar wel met een lief hartje.

Koop mijn boeken, want ik ben nu zo’n beetje failliet…


Vond je dit nou een leuk bericht? Doe dan een donatie!

Geplaatst in Blog en getagd met , .