Wie ben ik?

Het klopte zo goed dat het bijna beangstigend was. Dat was ik. Ten voeten uit. Hoe konden zij dat zo weten? Het ging om de uitkomst van het profiel dat ik liet maken bij Q4 HorseProfile, waar ik aan een instructeurstraining meedeed.

Het idee erachter is dat iedereen een natuurlijke gedragsvoorkeur heeft. Dat zie je meestal niet meteen, want iedereen loopt zich de hele dag aan te passen aan wat wenselijk is. Als ik in de rij voor de kassa van de supermarkt echt zou doen wat ik denk, worden jullie niet blij.

Vooral op momenten van stress steekt je ware aard de kop op. En aangezien paardrijden voor sommigen best spannend is of er zelfs voor ervaren ruiters momenten van spanning in kunnen zitten (bijvoorbeeld als je de ring in rijdt), is het handig om te weten wat jouw voorkeur is. Als je dan ook nog die van je paard weet, wordt het allemaal een stuk leuker. Maar het mooiste is het, als je als instructeur weet hoe je leerling en diens paard in elkaar steekt. Dan ben je ineens tig keer zo effectief met je aanwijzingen. Echt waar, ik heb het in de praktijk gemerkt.

Hilarisch

Ik deed dus nietsvermoedend mee aan die training en de schellen vielen van mijn ogen. Ineens begreep ik waarom ik na sommige lessen enthousiast en vol energie thuiskwam, terwijl ik na een andere liefst even een uurtje ging liggen. Nog mooier, ik snapte nu waarom Socrates altijd in de stress schoot als ik hem een nieuwe oefening wilde aanleren, terwijl hij het met zijn talent fysiek makkelijk kon. Hij is nog altijd als de dood om iets fout te doen. En ik begrijp waarom DD het juist een hilarisch idee vindt om de meest gekke dingen te proberen, waar hij dus ook met enthousiasme aan meewerkt. En blijmoedig cool blijft als het hopeloos mislukt. De training verloopt tegenwoordig zoveel makkelijker.

Blije kip

Het begint met weten. Daarna moet je er iets mee doen. Het was aanleiding voor een boek. ‘Begrijp je paard, begin bij jezelf’ rolde deze week van de drukpers. Bijna tegelijk met ‘Witje wil een paard zijn’, wat achteraf gezien misschien niet zo handig is, maar wel weer typisch voor iemand met mijn profiel. Sindsdien ben ik aan het rondhollen als een kip zonder kop. Maar wel een blije kip, want jongens, wat is dit allemaal spannend. Ik vind het allebei zulke gave, goeie boeken geworden, waar ik zo ontzettend achter sta. Natuurlijk ook doordat mijn DD voorop staat…

Uitdaging

Ik kan niet wachten om jullie reacties te horen. Maar ook inhoudelijk hè. Vandaar dat ik jullie ga uitdagen. Voor de uitkomst moet je wel het boek lezen. Zo verkooptechnisch slim ben ik dan weer wel… Maar ik beloof dat je daar geen spijt van krijgt.

Een gedragsprofiel wordt met twee letters weergegeven, een hoofdletter voor je ‘hoofdvoorkeur’ en een kleine letter voor je tweede hoogste voorkeur. Wat denken jullie dat mijn profiel is? Ik licht een tipje van de sluier op. Ik vind het leuk om met mensen om te gaan, maar ik ontloop confrontaties. Als ruiter ga ik voor de relatie met mijn paard, maar goed de hoeken en de oefeningen afwerken is een dingetje (ik zie nu een paar lessers opveren, omdat ik daar bij hen juist altijd zwaar op hamer).

Onder degenen die beide letters goed hebben, verloot ik een gesigneerd exemplaar van het kinderboek.

Horse Event

Beide boeken zijn verkrijgbaar tijdens het Horse Event, waar ik zelf drie dagen ben in de stand van Q4 HorseProfile. We staan langs de achterrand, achter de fokkerswereld, schuin achter de Bokt Lounge. Ik vind het leuk als jullie me even komen opzoeken. Kijk uit naar het spandoek met de coverfoto van DD.

Kan je er niet bij zijn, maar wil je wel een boek? Stuur me een berichtje. ‘Begrijp je paard’ kost 19,95 en ‘Witje’ 14,95. Voor opsturen komen er nog wel verzendkosten bij (nog weer een reden om bij het Horse Event langs te komen).


Vond je dit nou een leuk bericht? Doe dan een donatie!

Geplaatst in Blog en getagd met , .