Red je relatie

Wie bij ons het eerste thuis is, kookt. Tenminste, dat is sinds lange tijd de ongeschreven regel. Met een knipoog, want met een militaire man betekende dat dat ik meer als regel dan als uitzondering voor mezelf kookte. Maar als hij dichterbij was gestationeerd, kwam het nog wel eens voor dat hij naar huis kon. Tegenwoordig is de situatie zo dat hij meer thuis is dan ik. Maar hij kan goed koken, dus mij hoor je niet klagen.

Nou vind ik eten klaarmaken echt niet vervelend. Niet dat ik me begraaf in boeken om culinaire hoogstandjes op tafel te zetten. Ik heb sowieso wat moeite met het strikt opvolgen van gebruiksaanwijzingen en handleidingen, dus je kunt je voorstellen hoe dat met een recept gaat. Maar ik heb geen hekel aan koken. Bij mij gaat dat zo: tegen de tijd dat ik trek krijg doe ik de koelkast open en kijk ik in het hoekje waar we de verse groente bewaren. Want we zijn nogal erg van de vers. En we eten geen vlees. Niet zozeer uit principe, ik kan er gewoon niet tegen. Melk drinken gaat ook niet. Maar daar kan je gezond oud mee worden. En omdat hij het onzin vindt om twee potjes te koken, doet partner gezellig vegetarisch mee.

Een lijstje met tijden

Er zijn een paar essentiële verschillen tussen ons. Ik ben zo blij dat ik voor DISC coach heb geleerd, want nu kan ik dat allemaal veel beter plaatsen. Ik beslis pas als ik mijn maag voel wat ik erin ga stoppen, afhankelijk van wat ik vind. Of hoeveel zin ik heb om nog naar de supermarkt te gaan. Mijn partner zit anders in elkaar. Hij vraagt vaak als de ik de laatste hap van mijn ontbijt naar binnen heb gewerkt wat ik die avond wil eten. En als ik tussen de middag binnen dwarrel, staan de piepers al geschild klaar voor later. Het liefste zou hij op maandag een schema willen opstellen voor de hele week. En dat dan opschrijven en het lijstje ergens ophangen. Met de tijden erbij hoe láát we eten. Zoveel georganiseerdheid maakt mij enorm zenuwachtig. Een vaste tijd om te eten ook. Omdat ik het gewoon oprecht niet begrijp dat hij er onrustig van wordt als dat een uurtje later wordt. Eigenlijk best gek, want in mijn werk ben ik juist van de organisatie. Ik schep graag orde en overzicht. Maar overzicht is iets anders dan voorschrift. Voor de DISC kenners, het is S tegenover C.

Zo min mogelijk krachtvoer

Het grappige is dat ik de maaltijden van de paarden wel altijd heb klaarstaan. Ze krijgen bij ons drie keer per dag een beetje krachtvoer. Iedereen bepaalt zelf wat en hoeveel, want ik vind dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen paard. Gelukkig heb ik verstandige meiden op stal die, net als ik, minimaal krachtvoer geven. Om een voorbeeld te geven: mijn grote reus krijgt minder dan een half schepje per keer van een product met extra vezels voor zijn maag. En twee wortels om nog beter te kauwen. Socrates is 20 jaar, dus die krijgt per portie een schep seniorenvoer met twee scheppen luzerne, zodat hij voldoende eiwit binnen krijgt. Naast onbeperkt ruwvoer en hele dagen weidegang. Ze zien er allemaal gezond en glanzend uit. Om voernijd te beperken krijgen ze allemaal tegelijk. Daarom zetten we dagelijks alle porties klaar in bakjes. Kwestie van leeggooien en klaar.

Alsof ik rattengif had gebruikt

Van de week was het mijn beurt om te koken. Partner was naar een bijeenkomst, ik was eerder klaar. En ik had ongelooflijke zin in curry. Gelukkig had ik nog kruiden, kokosmelk en rijst. Ik keek in de koelkast en vond tot mijn vreugde een pak verse, gesneden groente. Hup, in de wok erdoor. Het werd een verrukkelijk hapje. Ook partner smulde ervan. Tot hij iets in de vuilnisbak gooide en de lege verpakking van de groente zag liggen. “Je hebt erwtensoepgroente in de curry gegooid!!!!”, riep hij compleet ontzet. Hij keek erbij alsof ik de emmer rattengif had gebruikt. Ik reageerde schouderophalend. Groente is groente. Het was toch lekker? Maar hij was helemaal van slag en raakte er niet over uitgepraat. Er stond toch erwtensoepgroente op en geen currygroente? Op zo’n moment krijg ik ontzettend de slappe lach, wat de zaken er niet op vooruit helpt, want hij meent het bloedserieus. En dan is het handig als je iets van DISC weet.

Dus doe zo’n profiel. Het is het behoud van je relatie…


Vond je dit nou een leuk bericht? Doe dan een donatie!

Geplaatst in Blog en getagd met , , , .