Poepverhaal

Ik ga maar vast schrap zitten voor de reacties. En ik meld gelijk maar even dat ik ook de oplossing niet heb. Maar ik houd er wel van om zin en onzin op een rijtje te zetten. Zelfs over paardenpoep.

Het begon met een strandpaviljoenhouder die zich ergerde aan een paard dat voor zijn bedrijf poepte. Of liever gezegd, aan de amazone, die schouderophalend doorreed toen hij er iets van zei. Vervolgens gingen voor- en tegenstanders virtueel los, zonder elkaars argumenten tot zich te laten doordringen, zoals altijd het probleem met social media.

Paardenpoep is plantaardig, in tegenstelling tot dat van honden, katten en mensen. Of het daardoor ook een stuk minder vies is, hangt er helemaal vanaf wie je het vraagt. Ik heb begrip voor hoteliers, winkeliers, restauranthouders die niet zo blij zijn met gasten, die met poep van welke aard dan ook aan hun schoenen hun etablissement binnenwandelen.

Onrustig

Er zitten een aantal praktische problemen voor ruiters aan het opruimen van paardenpoep die onderweg wordt gedeponeerd. Paarden zijn van nature vluchtdieren en reageren met angst op ongewone situaties. Ik stijg nooit af onderweg, dus als ik dat wel zou doen, worden mijn paarden daar zeer onrustig van. Zo erg zelfs, dat weer opstijgen een probleem wordt. Zeker omdat ik daar bij mijn reus een krukje voor nodig heb. En al zou dat ergens voor handen zijn, dan is hij daar op dat moment te zenuwachtig voor om bij stil te staan. Kwestie van oefenen? Dank je lekker, op de openbare weg. Dan mogen we eerst wel alle verkeersdeelnemers op een cursus ‘hoe om te gaan met paarden’ sturen. Sowieso geen slecht idee. Maar daarover een andere keer.

Zadeltassen

Als je al zou afstijgen, hoe pak je dat opruimen dan aan? Ik kan hem niet even aan een boom of hek knopen. Met een paard aan de teugel iets doen met zo’n hoop? Alleen al het bukken er naartoe met één hand kan levensgevaarlijke schrik- en losrukreacties tot gevolg hebben. En al lukt het wel, waar laat je de mest? Met een rugzak of zadeltassen rondrijden is bijzonder oncomfortabel. De meeste ruiters hebben geen schep bij zich. Moet ik nog iets uitleggen over de combinatie paard en plastic zakje, of kunnen jullie je zo wel voorstellen wat er dan gebeurt? Mest even in de berm schuiven? Als het zo makkelijk is, waarom doet degene die er overlast van heeft dat zelf dan niet even? Kleine moeite, goed voor de planten, probleem voor iedereen opgelost. Maar ik denk dat dit in ons kleine landje, waarin we zo graag verantwoordelijken zoeken en schuldigen aanwijzen in plaats van elkaar even te helpen, een brug te ver is.

Paardenbelasting

Er kwamen nog een paar oplossingen voorbij in de virtuele discussie. Een poepzak, zoals door sommige menners wordt gebruikt. Lastig te bevestigen aan een rijpaard. Bovendien ook niet iets dat de hedendaagse sportpaarden zich zomaar laten welgevallen. Ik denk dat mijn snelheid richting Max Verstappen gaat als ik zo’n ding onder DD’s staart hang.

Na afloop van de rit teruggaan om op te ruimen? Een charmante gedachte, maar dit is toch meestal pas na ruim een uur en dan hebben er al zoveel auto’s doorheen gereden dat er weinig op te ruimen valt.

De kreet ‘paardenbelasting’ kwam ook voorbij. Serieus? Denk nou eens na! Alsof de gemeente vervolgens iemand gaat aanstellen om paardenpoep op te ruimen. En al zouden ze zo gek zijn, dat is dan ook niet meteen. Dat lost het probleem toch niet op? Het argument was dat een kleine groep (ruiters)  overlast veroorzaakt en dan dus maar moet betalen voor het uitoefenen van hun sport op de openbare weg. Ik heb regelmatig last van (vaak oudere) mensen op elektrische fietsen. Dan ook maar gelijk een fietsbelasting invoeren? Of een bejaardenbelasting? Of op alle sporten die op de openbare weg worden uitgevoerd? Een hardlopersbelasting? Kom op zeg.

Er reageerde een vrouw op het strandpaviljoenverhaal die mopperde dat haar kind dan in de paardenpoep zou spelen. Hoeveel kilometer strand hebben we ook alweer? Hoe slim ben je als je uitgerekend in die drol gaat zitten, nog los van het feit dat sommige deskundigen het misschien zelfs een goed idee vinden uit oogpunt van weerstandsverhoging? Mijn paard poepte laatst in zee, tot afgrijzen van enkele strandwandelaars. Ja, wat denken jullie dat al die vogels, vissen, schelpdieren, zeehonden en sommige badgasten of hun kroost doen als ze nodig moeten? Nogmaals, van een paard is het plantaardig materiaal hè. Het valt uit elkaar en zakt naar de bodem, waar het weer als voedsel dient.

De tolerantie is weer ver te zoeken. Auto’s scheiden veel meer viezigheid uit, maar dat zien we niet, dus we vallen over die incidentele paardenhoop. Ik liep laatst in een natuurgebied waar een kudde wilde pony’s losloopt voor begrazing en veel toeristen komen. Die beesten verplaatsen zich via de wandelpaden, die dus helemaal vol liggen met mest. Hoor je niemand over. Houden zo.

 


Vond je dit nou een leuk bericht? Doe dan een donatie!

Geplaatst in Blog en getagd met , , , , , .