Hoeveel haast heb jij?

Onthaasten was enige tijd een modewoord. Maar ik geloof dat het alweer uit is. We hebben er geen tijd meer voor, in de hectische wereld waarin we leven. Het is eigenlijk gek dat het als werkwoord wordt gebruikt. Iets dat je bewust gaat doen, alsof je onthaasten moet inplannen. Terwijl het mij gezonder lijkt als het automatisch in je levensstijl is verwerkt. Hoe doe je dat? Hierbij een gratis korte cursus aan de hand van twee voorbeelden.

Ik rijd met een boodschappenkarretje in de supermarkt. Niet mijn hobby, maar zelfs ik moet af en toe eten. Ik probeer zoiets op een logisch moment te doen, bijvoorbeeld als ik na het lesgeven toch al in de buurt van het dorp ben. De manege staat daar namelijk dichtbij dan ons huis. Maar het gebeurt dus tussen de bedrijven door. Ik heb daarna weer andere lesafspraken of op z’n minst een deadline, dus niet alle tijd van de wereld. Ik nader de rij bij de kassa met wat spullen in mijn karretje, dat zeker niet afgeladen vol is. Achter mij loopt een mevrouw op leeftijd met een mandje boodschappen. Zonder iets te zeggen of te vragen cirkelt ze om mijn boodschappenkar heen en begint haar mandje voor mij uit te laden op de loopband. Aanvankelijk ben ik te verbijsterd om iets te zeggen, maar dan vind ik mijn tong terug. “Eh, ik dacht dat ik vóór u was…?” Ze kijkt me fel aan en bijt me toe dat ik veel meer boodschappen heb dan zij, dus ze kon wel even eerst. Ik schrik altijd in eerste instantie wat terug voor dergelijke types, maar sta stevig genoeg in mijn schoenen, dus ik vraag of ze erge haast heeft. Dat is niet het geval, ze heeft alleen geen zin om lang te wachten… “En het leek u een goed idee dat ik dat dan voor u doe?” Ze negeert me ongemakkelijk en grist de boodschappen mee.

Les 1: wees fatsoenlijk

Dit is dus les 1. Deze mevrouw heeft geen leuk leven. Onthaasten betekent dat je rust vindt in je hoofd. Het gaat om de afwezigheid van stress bij alles wat je doet. Ook al heb je haast, een pesthekel aan boodschappen doen of wachten in een rij, als je er niet aan ontkomt, doe het met een glimlach en gelatenheid. Wees fatsoenlijk naar anderen. Echt, je voelt je daarna beter. Helemaal als je een glimlach terugkrijgt.

Rondje heuvelpad

Voorbeeld 2, het is prachtig weer, ik maak een buitenrit met drie meiden. Het is weekend en we besluiten naar het heuvelpad te gaan. Dat is voor ons een eindje weg, maar het heeft drie prachtige klimduinen, waar je heerlijk tegenop kunt galopperen. Daarvoor moeten we langs boskiosk, die op Texel bekend staat op de raspatat die er wordt verkocht. Het is druk, de auto’s staan zelfs langs de zijkant van de smalle weg geparkeerd. We stappen er rustig langs. Tien meter er voorbij vervolgt het ruiterpad het bos in. Van achteren nadert een auto die onze kant op wil. De automobilist kan zien dat de voorste van ons groepje linksaf het ruiterpad op gaat. Ik rijd als laatste en zit nog naast de geparkeerde auto’s. Omdat er aan de andere kant bomen staan is er weinig ruimte over. Toch probeert hij zich tussen DD en de bomen door te duwen.

Opzij, opzij, opzij

Soms ben ik blij met het formaat van mijn reus. En zijn koelbloedigheid. Er zit hooguit twintig centimeter tussen zijn achterbeen en de neus van de auto. Ik kijk om en moet me zelfs een beetje bukken om door de autoruit te kunnen kijken. Geen jong opgefokt gastje, maar een man van een jaar of vijftig met een vrouw naast zich. Aan het ‘genieten’ van een prachtige zondag op Texel. Met zoveel haast dat hij geen twee tellen kan wachten tot we allemaal het ruiterpad hebben bereikt.

Dom gedrag

Dit heeft niets te maken met onbekendheid met paarden tegenkomen, zoals wel eens wordt geopperd ter verontschuldiging van dom gedrag van automobilisten. Iedere idioot kan zien dat wij met een paar stappen in het bos verdwijnen, waarna je vrije doorgang hebt. Als je zoiets doet, heb je totaal geen rust in je hoofd, laat staan dat je fatsoen in je lijf hebt. Ik denk dat voor deze meneer iedere hulp te laat komt, maar laat de rest van ons het ter harte nemen. Wacht eens op elkaar. Zwaai vriendelijk, lach naar elkaar, geef voorrang.  Of dat nou met een auto is of met boodschappen doen. Onthaasten, dat plan je niet, dat bén je.

 


Vond je dit nou een leuk bericht? Doe dan een donatie!

Geplaatst in Blog en getagd met , , , .