Hoefsmeden en sportbeha’s

Geschrokken haalt mijn partner zijn hand terug. ‘Wat heb je nou voor spanbanden over je rug lopen…?’ Hij kwam net in contact met de achterkant van mijn nieuwe sportbeha. Inderdaad niet met zo’n hoog erotisch gehalte. Er zit aan de bovenkant een speciale extra sluiting, om de bandjes bij elkaar te houden, waardoor ik als een slangenmens gebukt met mijn armen over mijn hoofd tussen mijn schouderbladen een Rubik’s kubus moet oplossen.

Na een langdurige blessure aan mijn achillespees ga ik de hardloopdraad weer oppakken. Ik kan niet wachten. Maar dat moest wel, want een peesblessure is een zaak van lange adem. En goede begeleiding. Alle oefeningen ten spijt, het ging pas de goede kant op toen ik met een kleine verhoging onder mijn hiel ging lopen. In het dagelijkse leven dan hè, want hardlopen was er helemaal niet bij.

Langzaam verdween de rare bult aan de achterzijde en ik kon zowaar weer staan na

het afstijgen, na een strandrit van een paar uur. De hele zomer kriebelde het op prachtige dagen, als ik iedereen in vrolijk gekleurd spandex zag rennen. Maar ik heb me beheerst.

De eerste stap in de goede richting was de aanschaf van een paar nieuwe hardloopschoenen, aangemeten door iemand die daarvoor had geleerd. Wat bleek? Ik had weer eens iets bijzonders. Mijn hiel maakt een vreemde draai bij het neerzetten. Een wonder dat ik daar niet eerder problemen mee heb gekregen. Gelukkig bestaan daar speciale zolen voor, die de boel enigszins in balans houden.

Overschreeuwen

Het deed me gelijk denken aan het nut van een goede hoefsmid voor je paard. Regelmatig laaien de discussies weer op over wel of geen ijzers, natuurlijk bekappen en meer van dit soort kreten, waar fundamentalistisch hippisch Nederland lekker los op gaat. Ik kan weinig met mensen die zo stellig in hun eigen gelijk geloven, dat ze zichzelf overschreeuwen en niet eens meer luisteren naar wat een ander te zeggen heeft. Een mening hebben op basis van solide argumenten is prima. En die mag je best delen met elkaar. Maar probeer het een ander niet op te leggen of af te dwingen. Iemand is geen idioot omdat hij of zij iets anders vindt.

Blote voeten

Ik heb een hoefsmid met een gedegen opleiding, lid van de vereniging en uit een geslacht van hoefsmeden, dus het zit in zijn genen. Hij is daarnaast gewoon mens en geen tovenaar, dus ook mijn paard verliest wel eens een ijzer. Want ja, DD staat daar op. ’s Zomers rondom, omdat ik op gras met kalkoenen wil rijden. Die hoogte en dat gewicht houd je anders echt niet overeind, wat voor piloot je ook bent. In de winter gaan de achterijzers eraf. Socrates staat op initiatief van de hoefsmid sinds het beëindigen van zijn wedstrijdcarrière op blote voeten, maar wordt wel iedere keer als hij er toch is keurig bijgevijld. Dus het is echt niet zo dat hij alle paarden lukraak rondom op ijzers zet.

Hij heeft ervoor geleerd en verstand van, dus ik bemoei me er niet mee. Ik vertel wel hoe mijn paard loopt, wat ik eraan voel, want dat is informatie waar hij wat aan heeft. Maar ieder zo zijn vak, dus ik ga niets zeggen over hoe hij zijn werk moet doen. Stel je voor dat hij dat vooraf bij mijn verhalen deed of bij jouw werk, dat zou je toch ook idioot vinden? Waarom doen we het dan allemaal wel bij een hoefsmid? Als je hem of haar aan je paard laat komen, heb je hem uitgezocht omdat je de vakbekwaamheid vertrouwt. Doe dat dan ook.

Spierpijn

Ik ben voorzichtig met 4 kilometer begonnen. Het ging best goed, qua conditie kon ik het makkelijk hebben. De spierpijn viel ook reuze mee, alleen een beetje stijve bovenbenen de dag erna. Ik heb alleen wel een half uur lopen worstelen om weer uit die sportbeha te komen…


Vond je dit nou een leuk bericht? Doe dan een donatie!

Geplaatst in Blog en getagd met , , .