Hittegolf? Gebruik je verstand

Heel Nederland zucht van de hitte. Zelfs op Texel tikte de thermometer de ongebruikelijke 30 graden aan. Voor mij het sein om over te gaan op het tropenrooster: heel vroeg op, rijden, uitmesten, lessers zover zien te krijgen dat ze ook vroeg uit de veren komen (gelukt) en dan in een hangmat onder een boom.

Ook voor paarden bestaan er hitteplannen. De KNHS heeft goede voorlichting op de site staan en op facebook is de afkeuring over wedstrijden die wèl doorgaan niet van de lucht. Je wordt geacht paarden schaduw te bieden. Onze stallen zitten in een grote schuur met een open nok systeem, die in de schaduw van een bosje staat. Het voelt er aangenaam, maar as we speak kijk ik op de thermometer die hier binnen toch ook 27,5 graden aangeeft. Buiten is het warmer, maar er staat een vrij stevige bries van zee, die gevoelsmatig voor afkoeling zorgt. En de insecten verjaagt. Onze paarden gaan dus gewoon de wei in. Zelfs vroeger dan normaal en langer. Ze hebben de mogelijkheid om in de schaduw te staan. Maar…dat doen ze niet. Ze staan uit vrije wil in de brandende zon.

Het is natuurlijk fijn dat ze het zelf kunnen bepalen. En ik ga ervan uit dat ze zelf weten wat goed voor hen is. Wat we wel extra doen is de watertonnen verversen. Je wilt niet dat er onder invloed van de hitte van alles begint te groeien en bloeien.

Oude labrador Beer heeft het zwaar. Hij heeft een badje buiten en ik heb mijn slaapkamerventilator aan hem afgestaan, waar ik hem overdag zwaar snurkend voor aantref.

Regels beroven ons van gezond verstand

Iemand had een thermometer opgehangen in een trailer die nota bene deels in de schaduw stond. De temperatuur binnen liep al snel op tot boven de 40 graden. Ik had vandaag moeten jureren, maar de wedstrijd is afgelast. Er zijn echter enkele grote concoursen die wel doorgaan. Daar wordt in verschillende toonaarden schande van gesproken en de roep om ingrijpen is niet van de lucht. Ik denk dan altijd: als je paard echt je beste vriendje is en je houdt zoveel van hem, dan kan je toch zelf wel beslissen of je hem dit wil laten ondergaan? Waarom moet een ander dat voor jou uitmaken? Al die regels beroven ons van ons gezonde verstand. Denk zelf na.

Er zijn vrachtwagens met airco. In warme landen worden ook wedstrijden gehouden. Het ene paard/mens/hond kan beter tegen de warmte dan de ander. Moet je met een noodgeval naar een kliniek, dan is het niet anders. Ik vel geen oordeel. Ik geef alleen maar aan dat een paard geen stem heeft. Die wordt door ons meegevoerd. Dat is een zware verantwoordelijkheid. Jij beslist hoe je daarmee omgaat. Ik rijd momenteel met mate en alleen ijselijk vroeg. In een trailer op pad zou ik nu niet doen.

Lach eens wat meer

We hadden deze week de eerste fotoshoot voor mijn nieuwe boek gepland. Ook die hebben we naar de ochtend verschoven. Het ging als een speer, met dank aan gelegenheidsmodel Eva van der Linde, met de prachtige dekhengst Jerenzo Texel. Wat een schatje is dat (ik bedoel het paard, maar Eva is ook reuze aardig hoor).

Gelukkig had ik net mijn shirtjes van Sweet Iron binnen. Helemaal vanuit Australië, maar dat is tegenwoordig geen probleem. En daar weten ze tenminste van hitte. Ik kan ze jullie aanraden. Polo’s die met de kraag omhoog als wedstrijdshirt kunnen dienen. Ze zitten geweldig. Maar ik viel vooral voor het dessin. Het staat vol met kleine doodskopjes… Ik houd wel van zo’n knipoog. Laten we met z’n allen wat meer proberen te lachen. Vooral ook te paard, want ik zie soms mensen rijden waarvan ik me afvraag of ze het echt voor hun plezier doen. Eva zit op de foto’s met een grote grijns op haar paard. Want het wordt vooral ook een vrolijk boek.

 

Ik heb ook een shirt met kleine martiniglaasjes. Die is voor vanavond…

www.sweet-iron.com.au

Home

(ps. Ik word er niet voor betaald hoor, ik vind ze gewoon gaaf!)

 

 


Vond je dit nou een leuk bericht? Doe dan een donatie!

Geplaatst in Blog en getagd met , , , , .