Gebruik je eigen hoofd…

Recent verscheen een blog waarin de burgemeester van Texel werd opgeroepen zijn verantwoordelijkheid te nemen. Aanleiding was een openbare orde aangelegenheid. Eén of andere idioot had een volle vuilnisbak op de weg gezet, waar midden in de nacht een taxi op was geknald. Gelukkig alleen met materiële schade tot gevolg. Startpunt om op social media weer eens flink los te gaan op de niet lekker lopende afvoer van nachtbrakers en kroegtijgers en andere zaken die de gemeente niet goed had geregeld. Altijd leuk om een gemeenschappelijke vijand van achter een toetsenbord te lijf te gaan, vooral als dat de overheid betreft. ‘Ze’ moeten ook…enz.

Ik vraag me dan af: waar is de eigen verantwoordelijkheid gebleven???? Ik zit niet zo te wachten op allerlei maatregelen om ons bij het handje te nemen. Allemaal regeltjes en verplichtingen om het voor ons veiliger te maken? Je hebt toch zelf hersens gekregen? Gebruik je eigen hoofd!

Je hond in de wasmachine…?

Het deed me denken aan de dressuuramazone die tijdens een internationale wedstrijd een berisping had gekregen voor een te strakke neusriem. Die ging vervolgens met veel kabaal oproepen dat er geen eenduidige regels waren over hoe strak dan te strak was. Als je er even over nadenkt, hoop ik dat je ook inziet hoe idioot dit is. Je wilt toch zelf nooit met een te strakke neusriem rijden? Hoe strak je dat ding doet hangt toch niet van de regelgeving af? Je stopt je hond toch ook niet in de wasmachine om hem schoon te krijgen omdat het er niet expliciet opstaat dat je dat niet moet doen?

Ego of iets anders bewustzijnvernauwends

Mijn partner, die zich steeds meer afkeert van de paardenwereld, omdat hij vindt dat iedereen luidkeels staat te beamen zo goed te zijn voor zijn paard om het vervolgens thuis toch anders te doen en die fan is van Max Verstappen, vroeg me hoe ik dacht over regels voor de bandenspanning van Formule 1 wagens. Die schijnt vastgelegd te zijn, voor de veiligheid van de rijders. Ook maar afschaffen? Hoewel ik die mannen (waarom zijn het nooit vrouwen?) een lang leven gun, interesseert dat rondjes racen mij geen ene moer. Maar hij had wel een punt. Wedstrijdreglement en welzijn, dat zijn twee dingen. In het eerste leg je de spelregels vast waaraan je moet voldoen wil je meedoen aan het spelletje. Bij dat laatste verwacht ik dat mensen ook zelf hun verstand gebruiken, wat ze helaas lang niet allemaal doen als er ego of iets anders bewustzijnvernauwends in het spel is.

Blijf er met je tengels af

Laten we de boel niet omdraaien. Is een overheid of een (wedstrijd)organisatie er verantwoordelijk voor als jij je idioot gedraagt? Ik word altijd een beetje pissig van die reclame dat je je huis als Fort Knox moet beveiligen om te voorkomen dat er wordt ingebroken. Als je het dan toch over ‘ze’ wilt hebben: ‘ze’ moeten van je spullen afblijven. Dát is namelijk niet normaal, niet dat jij geen goed slot op je deur hebt. Als er noodweer is voorspeld, kun je ook zelf besluiten niet naar een evenement te gaan of op zijn minst een goede regenjas aan te doen, in plaats van na afloop de organisatie aan te klagen. Vind je serieus dat mensen meer regels opgelegd moeten krijgen voor het aan de weg zetten van hun vuilnisbak? Spullen van een ander, daar hoor je met je tengels af te blijven. Als je een volle vuilnisbak ziet staan en je bedenkt dat het lollig is om die op de weg te zetten, is er een behoorlijke steek aan je los. Dáár begint de ellende. Ik geloof helemaal niet in meer of strengere maatregelen of andere inrichting van de openbare ruimte. Niks helpt, als iemand niet bereid is zijn eigen hoofd te gebruiken. Misschien dat het scheelt als ouders, partners of vage kennissen zo iemand stevig aanspreken op die eigen verantwoordelijkheid. Die heeft trouwens iedereen, dus ook degene die een vuilnisbak neerzet of een taxi bestuurt. Maar nee, wat roept de helft van de bevolking? Dat het K** is geregeld met de nachtelijke verlichting. Lekker afschuiven met z’n allen. Gebruik je eigen hoofd! Natuurlijk hoort er geen vuilnisbak op de weg te staan en verwacht je dat niet midden in de nacht. Maar auto’s zijn tegenwoordig voorzien van ABS, ASR, ESP, TCS, ASC, ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA, VSC EBA, EBD, EBV en BAS, om nog maar niet te spreken van koplampen. Dus als je zo’n obstakel te laat ziet, heb je misschien iets te hard gereden. Of je bent zo slechtziend dat je helemaal niet achter het stuur hoort te zitten.


Vond je dit nou een leuk bericht? Doe dan een donatie!

Geplaatst in Blog en getagd met , , , , .