Dood aan de drones

Het seizoen is losgebarsten. Niks mis mee, daar leeft een groot deel van dit eiland van. En badgasten gaan allemaal bij elkaar zitten, dus ik kan je zelfs midden in het hoogseizoen meenemen naar een stuk strand waar helemaal niemand is.

Er kleven slechts een paar kleine nadelen aan de tijdelijke komst van zovele extra inwoners. Parkeren om boodschappen te doen is midden op de dag lastiger. Ik wil nog wel eens tussen het lesgeven door in rijbroek een winkel inschieten om ontbrekende levensmiddelen op te pikken. Dat is er in de zomer niet bij. Helemaal geen probleem, want de supermarkten zijn 24/7 van vroeg tot laat geopend, dus het is gewoon een kwestie van even anders inplannen.

Insect on steroids

Een groter nadeel is een recenter fenomeen, waarmee ik vorig jaar voor het eerst in aanraking kwam. Ik was aan het lesgeven bij mij thuis in de buitenbak, aan iemand op een vrij nerveus paard. We hoorden een geluid alsof iemand aan de andere kant van onze schuur met een bosmaaier aan de slag was.  Een vrij hoog, nogal snerpend motorgeluid, dat van richting veranderde. Ineens verscheen boven de schuur een drone. Het paard reageerde meteen met hevige paniek. De amazone kon er nog net op tijd afspringen. De drone bleef als een nijdig insect on steroids rondvliegen, steeds meer boven naar de bak. Ik was inmiddels ook tegen het kookpunt, dus ik vloog naar de weg voor huis. Daar stond een cameraman, die zich van geen kwaad bewust was en het ding gebruikte om een leuke promotievideo opname te maken van het vakantiehuisje dat tegenover ons te huur staat. Hij schrok zich te pletter, waarschijnlijk van mijn gezicht na mijn sliding stop voor zijn neus en mijn niet zo aardige verslag van het bijna-ongeluk dat zijn speelgoedje teweeg had gebracht. Hij was zelf een groot dierenliefhebber en had het zich geen seconde gerealiseerd. Hij beloofde beterschap.

Op hol

Een week geleden reed ik het kleine weggetje in naar ons huis. Boven het aardappelveld op de hoek hing iets dat op een lieveheersbeestje leek, maar dan formaat flinke voetbal. Wat een grappige drone, bedacht ik me nog. Zouden ze die gebruiken als vogelverschrikker? Nog geen uur later kwam mijn vriendin die hier tegenover manege instructeur is bij me langs, stoom uit haar oren. Al hun paarden waren op hol geslagen, omdat er een drone in de vorm van een lieveheersbeestje op ooghoogte door de bak vloog… Van de week was het weer raak. Een paar jongetjes vonden het wel grappig dat die paarden gingen hollen als ze hun drone er naartoe lieten vliegen.

Ouderbestrijding

Je zou zeggen dat ieder weldenkend mens begrijpt dat dit niet de bedoeling is en dat paarden zich zo vreselijk kunnen verwonden, bijvoorbeeld omdat ze in hun paniek door de omheining vliegen. Maar niet iedereen komt uit het buitengebied of is gewend om met dieren om te gaan. Dat dit niet grappig is, is niet voor iedereen meteen duidelijk. Kennelijk ook niet voor ouders, die hun kroost dat zich in de vakantiebungalow stierlijk loopt te vervelen de deur uit stuurt met het dure kerstcadeau van afgelopen winter, zonder begeleidend praatje over de ‘do’s and don’ts’.

Ik heb gehoord dat een buitenlands leger roofvogels traint om vijandige drones uit de lucht te pakken. Ik heb mijn hoop gevestigd op onze buizerds, die al sinds jaar en dag een nest hebben in de windsingel naast mijn bak. En als dat niet werkt ga ik een cursus lassowerpen doen. Yihaa.

 

 

 

 

 


Vond je dit nou een leuk bericht? Doe dan een donatie!

Geplaatst in Blog en getagd met , , .