Code geel

Een dierbare vriend krijgt acuut vlekken in zijn nek als het KNMI het heeft over code geel. Hij heeft namelijk een rondvaartbedrijf, waarbij je mee kunt garnalen vissen en zeehonden kijken. En zodra het weerbericht doemsmeldingen de ether instuurt, gaan mensen afbellen. Zonder naar buiten te kijken wat het weer werkelijk is.

Dat is in onze Texelse situatie niet handig. Het weer is hier namelijk nooit wat het aan de overkant is.  Die vriend gaat heus niet varen als dat niet verantwoord is. Maar hij zit al zijn hele leven op zee en kan de situatie hier beter inschatten dan iemand achter een computer in het midden van het land.

Het weer is op Texel in 99 procent van de gevallen veel beter dan aan de overkant, zoals wij dat noemen. Serieus. En nee, ik word niet betaald door de VVV om zit te zeggen. Het heeft met de eilandsituatie te maken. Natuurlijk hebben we regen. Maar niet vaak de hele dag. De buien waaien over en vallen in zee, terwijl het hier droog is. De verschillen zijn zelfs lokaal groot. Bij de boot regent het, terwijl ik droog buiten sta les te geven. Zon hebben we echt veel meer. Of dachten jullie dat die bruine kop uit een potje kwam? Mooi niet. Puur natuur.

Palmboom

In Engeland zeggen ze dat er niet zoiets als slecht weer bestaat, maar alleen slechte kleding. Iedere Nederlander roept meteen lachend dat Britten daar verstand van hebben, gezien hun klimaat. Ook daar moet ik een kanttekening bij plaatsen. Ik heb drie jaar aan de Engelse zuidkust gewoond met een palmboom in de tuin en een temperatuur van gemiddeld tien graden hoger dan op Texel. Dus als je zegt dat ik terug mag, ga ik nu nog even mijn koffer pakken…

Buitenbak

Ik laat me bij het paardrijden niet snel afschrikken door het weer. Onze paarden staan elke dag buiten, weer of geen weer, zomer of winter. Ze gaan alleen ’s nachts naar binnen. Maar daardoor zijn zij aan het weer gewend. Wij moeten soms even slikken als we de deur uit stappen, zij staan er de hele tijd in, voor hen is het gewoon. Ik heb sinds afgelopen winter zo’n speciale winterrijbroek. Dat is een wonderding. Nooit meer koude benen. Samen met een windbreker jas kan je veel hebben. Wat prettig is, met alleen een buitenbak. Meestal is het een kwestie van even jezelf vermannen. Als je er eenmaal in rondrijdt, valt het mee. En als je daarna weer binnen komt, voel je je uitermate prettig. Ook al omdat je hebt doorgezet.

Storm

Het is op Texel dus vaker mooi weer. Maar als het waait, waait het hier flink. En dat pakt dan helaas wel eens omgekeerd uit, vergeleken met de overkant. Mensen zijn echter niet meer gewend om hun gezonde verstand te gebruiken. Ze gaan liever af op wat er uit een elektronisch doosje komt. Zo was het een tijdje terug windkracht 9. Echt, het gierde om de deur. Krijgt onze vriend een telefoontje van een vrouw. ‘Vaart u vanmiddag?’ Je kon door de telefoon de wind zowat horen razen. Hij vraagt: ‘Mevrouw, ben u al buiten geweest?’ Zegt ze: ‘nee, ik kijk wel uit, het stormt als een gek…’

Dan kun je mij dus opvegen.


Vond je dit nou een leuk bericht? Doe dan een donatie!

Geplaatst in Blog en getagd met , , , , .